Bel mij terug!

  Wespen-index

  In onze handige wespen-index hieronder kunt u snel informatie opzoeken over de verschillende soorten wespen en zijn soortgenoten.

  Bijen

  Er zijn wel ruim 20.000 bijen soorten bekend, enkele soorten zijn:

  • Metselbij
  • Zijdebij
  • Zandbij
  • Honingbij

  Bijen koninginnen kunnen tot ca 4 á 5 jaar oud worden, als de jonge koninginnen een eigen volk hebben verlaten de oude koninginnen met een afgezwakt volk het nest.

  De honingbij is veruit de bekendste soort bij, zij is de bestuiver van vele plantensoorten, daarnaast levert de honingbij natuurlijke producten zoals: honing, koninginnengelei, bijenwas.
  Maar de laatste jaren gaat het niet goed met de bijen in Europa en in Amerika al niet veel beter, bijen zijn gevoelig voor ziekten geworden en er is nog iets mysterieus aan de hand, de bijenvolken lijken soms spontaan te gaan verhuizen of verdwijnen naar niemandsland.
  Ook een nadeel is dat bijen sinds de jaren “80 een nieuwe vijand kennen nl:  de varroamijt.
  De varroamijt is een parasiet welke bloed bij de bijenlarven weg zuigt dat is op zich niet het grootste probleem maar de varroamijt zorgt er ook voor dat de samenstelling van het bloed bij bijen veranderd waardoor bijen minder sterk zijn tegen virussen, infectie en schimmelziekten.
  Onderzoekers zijn nog druk doende om de ware toedracht van de bijen populatie afname helder te krijgen. Daarom zullen wij van Wespennestmelden.nl bij overlast van de honingbij soort altijd een imker raadplegen!

  Hommels

  In Nederland komen vele hommelsoorten voor, de meest bekende zijn:

  • Aardhommel
  • Akkerhommel
  • Steenhommel
  • Boomhommel
  • Tuinhommel
  • Weidehommel

  Hommel koloniën kunnen uit enkele tientallen tot ca. 500 exmplaren bestaan. Hommels zijn nauw verwant aan bijen, in principe zijn het grotere bijen en er bestaan ca 250 verschillende soorten.

  Hommels zijn aangepast om te overleven in een wat kouder klimaat. Het lichaam is voor een insect relatief groot en is zowel lang- als dichtbehaard, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Daardoor komen hommels zelfs voor op de koude toendra’s in het hoge noorden. De lange beharing is echter een nadeel bij warm weer, ze moeten dan veel rusten.

  Er zijn twee groepen hommels; de bekendste zijn de soorten die een nest maken net zoals andere vliesvleugeligen zoals mieren, bijen en wespen. Het hommelnest blijft in de regel kleiner dan dat van andere sociale vliesvleugeligen.

  Er zijn ook hommels die zelf geen nest maken maar de eitjes in het nest van andere soorten leggen, de koekoekshommels, deze missen ook de stuifmeelkorfjes die de andere hommels wel hebben.

  Hommels zijn minder agressief als wespen of bijen maar kunnen eveneens vernijnig steken!

  Hoornaars

  De hoornaar behoort tot de echte wespen en is één van de bekendere soorten wespen in Europa. De hoornaar is tot dusver de grootste voorkomende wespachtige in Nederland.

  Behalve door indrukwekkende afmetingen valt de hoornaar op door zijn roodbruine kop en borststuk en het duidelijk hoorbare, zoemende vlieggeluid. De soort komt niet in grote aantallen voor in Nederland, maar is ook weer geen zeldzaamheid. De hoornaar is vooral aan te treffen in het oosten van Nederland.

  De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula, de hoornaar beduidend minder agressief in vergelijking met andere wespen. De steek van de hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren.

  De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruikt als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

  Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten.

  Wespen

  De bij ons meest voorkomende soorten zijn:

  • De gewone wesp
  • Duitse wesp
  • Hoornaar
  • Saksische wesp (wordt nog af en toe waargenomen)
  • Franse veldwesp

  Vaak worden bijen en hommels in één adem genoemd met wespen. Ze behoren wel tot de zelfde orde maar ze worden alleen bij hinderlijke overlast bestreden.

  Schadelijkheid

  Als Wespen zich enigszins in het nauw gedreven voelen of als hun nest wordt bedreigd steken ze, Hommels daarentegen steken zeldzaam, Bijen kunnen ook venijnig steken.

  Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor, deze mensen dienen direct na een steek een arts te raadplegen, mensen die worden gestoken kunnen het beste een anti-histamine-zalf aanbrengen op de gestoken plek.

  Bestrijding

  Wespen worden bestreden indien ze hinderlijk zijn of gevaar in de omgeving kunnen opleveren (allergie), nestopeningen worden behandeld met een professioneel stuifpoeder dit heeft een lange nawerking wat als voordeel heeft dat eventuele wespen van een andere kolonie ook worden bestreden wanneer hun in aanraking zullen komen met dit poeder.

  LET OP: Maak uitvliegopeningen NOOIT dicht!

  Ja, ik wil snel van mijn wespennest af!

  • Snel in contact met een bestrijder bij u in de buurt;

  • U wordt altijd geholpen door een gecertificeerde professional;

  • Veel veiliger dan zelf uw wespennest verwijderen;

  • Vrijblijvend en scherp geprijsd voorstel;

  • U bent verzekerd van garantie!

  wespennest definitief verwijderen